Värmepumpsguide.

Den här guiden för att köpa en värmepump handlar främst om installation av värmepump i hus som redan har någon form av uppvärmningssystem. Med en värmepump kan du i princip halvera dina uppvärmningskostnader. Effekten är något beroende av dels var du bor, dels vilken typ av värmepump som du väljer och därtill vilket slag av uppvärmningssystem huset har. En värmepump kan hämta värme från luften, ur berggrunden, ur en sjö eller från marken runt huset. Det finns också speciella värmepumpar som drar värme ur husets ventilationssystem oftast frånluften, respektive ur husets avloppsvatten. Kombinationen bergvärmepump – solfångare röner ett växande intresse tack vare solenergins starka miljövärden. Solfångaren bidrar med sin energitillförsel också till bergvärmepumpens livslängd.

 

Elda inte för kråkorna säger kommunen.

Ett gott råd som du kan få när du frågar klimatrådgivare är att undersöka alla möjligheter till energiförbättrande åtgärder som du kan utföra innan du väljer värmepump. Skall du satsa på effektivare värmetillförsel så gäller det att hålla värmeförlusterna nere. Isolering, ventilation, luftcirkulation, åtgärda köldbryggor är saker som den händige ganska lätt ofta  kan åtgärda själv. Ju bättre isolering desto billigare värmekonsumtion.

 

Bergvärmepump.

Den värme som bergvärmepumpen skall ta upp ur berget är energi som solen tillfört genom att lysa på berget. Sommarens varma heta badklippor illustrerar effekten. Det är den energin som finns lagrad i berget också nere på 250 meters djup dit bergvärmepumparna kan nå nuförtiden. Betydligt längre ner finns geotermisk energi i form av kalium, uran, torium mm adioaktiva ämnen som ingen vill ha hemma i värmesystemet. Bergvärmepumpen hämtar som namnet antyder värmen ur berget och producerar både värme och varmvatten till husets uppvärmning genom radiatorer eller vattenburen golvvärme och är mer tappvatten. Kommunen vill gärna ha ett ord med i laget och bevilja tillstånd för bergvärmepump.

 

Jordvärmepump.

Här handlar det om lagrad solenergi i marken runt huset. Värmen samlas till värmepumpen via en s.k. collectorslang som fylld med cirkulerade vatten med tillsats av frysvätska ligger nergrävd på c:a 1 till 1 1/2 meters djup över c:a 300 – 500 kvadratmeter för ett normalt hus. Jordvärme, ytvärme eller arkvärme är uttryck för samma teknik. Jordvärmepumpen levererar energi för uppvärmning av husets värmesystem och tappvatten. Kommunen vill ha en anmälan om ditt projekt och ge sitt tillstånd innan du börjar gräva eller i vart fall innan du lägger ner rör och slangar.

 

Luftvärmepump.

Luftvärmepumpen tar som namnet avslöjar värme ur utomhusluften. Den består av en utomhusdel som överför energin till en inomhusdel som fördelar värmen i huset. Utomhusdelen kan försörja flera inomhusdelar om det behövs till exempel vid flera våningsplan. Luftvärmepumpen liksom övriga värmepumpar drar energi. Du kan normalt räkna med att för varje kilowatt som luftvärmepumpen drar ger den dryga tre kilowatt tillbaka. En luftvärmepump är ett komplement till husets uppvärmning och kan stå för dryga tredjedelen till över hälften av behovet. Att din luftvärmepump kan leverera svalka heta sommardagar och att den kan bidra till renare inomhusluft är andra plusvärden.

 

Rätt värmepump för just din bostad.

Berget, marken, luften. Där finns energitillskottet som kan komma att halvera dina uppvärmningskostnader. Vilket medium du kommer att välja styrs ju dels av de geologiska förutsättningarna men också av behov och tekniska och ekonomiska överväganden. Här är guiden som kan ge dig bra underlag till ditt val av rätt värmepump för huset.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *