Tyll – Ett modigt modetyg

Tyll är en variant av tyg som framförallt förknippas med den frasiga och spetsiga känslan. Det använda bland annat till brudslöjor, balettkjolar och ballerinaklänningar.

 

Namnet

Ordet tyll kommer från en fransk stad vid namn Tulle. Staden ligger i södra delarna av Frankrike och var under 1700-talet mycket känd för produktion av olika sidenprodukter. En teori är därmed att produktionen gjorde staden känd och att namnet tyll kommer från stadens namn.

 

Det finns även andra saker som pekar på att detta tyg just skulle komma från Tulle. Ser man på balettkjolarna från denna tid så började kjolarna från Paris att ha just tylltyg betydligt tidigare än kjolar hos baletter i andra delar av Europa.

 

Produktion av tyll

Även om produktionen är relativt lika så kan tyll ha olika egenskaper vilket självklart även påverkar dess produktion. Det vanligaste är att grundmaterialet är nylon alternativt olika slags polyester. Men både genom olika slags material och tjocklek samt egenskaper ska helt olika slags tylltyg.

 

Tyll – Främst tyllkjol

Det plagg som de flesta förknippar med tyll är tyllkjolen. En kjol som ses på unga isdansare men även i vardagen hos yngre flickor. Men samtidigt har tyllkjolen fått en plats på modekartan och kan passa både inom sportiga stilen så som inom glitter och glamour.

 

Dessutom används ofta tyll om man vill skapa en känsla av fluenser från Paris. Kanske den stad som främst förknippas med tyllkjolar även om Tulle borde vara det. Men Paris var redan på 1700-talet en modestad och har sedan dess fortsatt att vara det. Likheten då som nu är ändå stor. Då tillverkade tyllen i en stad utanför Paris för att visas upp på modemässorna i Paris. Det var Paris som sedan blev känt för sitt mode. Precis som idag.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *