Håll mockabiten snygg

Håll mockabiten snygg

Mocka är ett fantastiskt snyggt material som passar utmärkt att pyssla med. Ett material som främst förknippas med mockajackor och mockaskor men det går även att köpa större stycken av mocka i pysselbutiker för att sedan klippa passande bitar till pysslet.

Precis som med andra skinnprodukter så är nackdelen att det kan skapas missfärgningar och fläckar. Jämförs skinn och mocka så blir det lättare fläckar på mocka just på grund av dess ruggiga yta. Men det finns lösningar – Det finns alltid lösningar…

Först av allt så rekommenderas att man köper impregnering för mocka. Det är en spray som sprayas på materialet och som skapar ett tydligare skydd mot väta. För det är just väta och fukt som främst skapar fläckar och missfärgningar. Gör detta alltid ute och låt sedan tygstycket torka ordentligt innan du börjar arbeta med det. Låt det torka plant underlag och inte vid element eller för varm värmekälla.

TIPS – När Textil- och Läderlaboratoriet genomförde en test på flera olika impregneringssprayer så fick SpringYard WaterGuard bäst i test.

Skulle det ändå bli smutsigt kan man använda olika produkter beroende på vad det är för mockaprodukt som ska rengöras. Men första steget är nästan alltid en mockaborste. Dessa ruggar upp fibrerna något och kan få bort ytlig smuts. Behöver man gå på djupet kan en mockakloss användas men det är svårt på mindre ytor och dessutom finns det alltid en risk att man ”river” för hårt och därmed skapar ytterligare repor.

Ett tips är annars mockaskum. Det ser ut ungefär som raklödder när man applicerar det. Skummet tränger sig på djupet på mockatyget för att därmed komma åt smutsen. Detta kan genomföras flera gånger om smutsen inte släpper efter första behandlingen. Ibland kallas detta skum för mockaschampoo men det är alltså samma sak.

Kom ihåg att sedan behandla mockan efter att fläcken försvunnit. Det kan göras med skokräm anpassad för mocka alternativt spray. Är det pysselsaker föredras nog sprayen eftersom skokrämen främst är anpassad för just skor.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *