Så får du en finare gräsmatta med liten insats

Att ha en fin gräsmatta är många villaägares stora dröm. Tyvärr är det ofta så att just gräsmattan blir lidande då det för det mesta finns andra saker i trädgården och huset som behöver fixas först. Men faktum är att även med mindre insatser så kan du på bara en säsong få en betydligt bättre gräsmatta. Även för dig som har begränsat med tid. Jag har tagit hjälp av  odlingsbar.se tips för en grönare gräsmatta för följande råd om hur du får en finare gräsmatta med begränsad insats.

Överväg att lufta gräsmattan

En sak som ofta glöms bort eller ignoreras är effekten av att lufta en gräsmatta. Normalt sett så behöver vi bara lufta gräsmattan en gång per säsong och är helt klart något att rekommendera. Att lufta en gräsmatta innebär att vi med knivar skär av och separerar gräsrötterna några cm ner i gräsmattan. Det gör att luft, näring och vatten lättare tar sig ner till rötterna och gräset enklare kan tillgodose sina behov. Inte nog med det så bildas det plats för nya gräsplantor att fylla igen hålrummet så att gräsmattan blir tätare.

Detta görs enklast med en vertikalskärare som med fördel kan lånas eller hyras. Och det tar inte mer tid än vad det gör att klippa gräsmattan som vanligt. Och då det bara görs en gång per säsong så är det här ett ypperligt sätt att piffa upp gräsmattan på.

Gödsla årligen

Alla växter behöver näring och det gör även gräset. Många glömmer dock bort att faktiskt tillföra ny näring i form av gödsel. Detta är ingenting vi behöver göra regelbundet utan för många gräsmattor räcker det förmodligen med att göra det en eller två gånger per år. Det är varken dyrt eller tidskrävande och något alla bör göra.

Om du klipper gräset för hand så tycker jag även att du bör låta gräsklippet ligga kvar. När det bryts ner så frigörs näringen igen som gräset kan ta hand om. Det är en av anledningarna till att en gräsmatta med robotgräsklippare ofta ser så bra ut. 

Om du i stället tar väck gräsklippet så kan det vara bra att gödsla lite extra under året så att det alltid finns näring tillgängligt för gräsmattan att plocka upp. För att gräset ska se bra ut är det viktigt att gödseln är rik på kväve. Nästan alla gödsel som riktar sig mot gräsmattan är just detta. Men se till att du inte väljer ett höstgödsel då just kväve är minimalt där.

Vattna vid behov

Att sätta upp en vattenspridare och bara flytta den vid jämna mellanrum är varken tidskrävande eller dyrt. Visserligen behöver vi vara hemma men det går alltid att göra andra saker under tiden. Vatten är absolut nödvändigt för att få en fin gräsmatta och har regnet uteblivit så är det viktigt att tillföra detta på egen hand. Annars spelar det ingen större roll vad vi gör i övrigt för gräsmattan kommer bli gul, torr och tråkig.

Med det sagt så är det viktigt att inte heller vattna för ofta. Vi vill att rötterna ska sträcka på sig efter vatten så att de går ner en bra bit i jorden. Detta gör den mer tålig för torka i framtiden. Vattnar vi dagligen så behöver gräset inte bilda större rotsystem och håller sig väldigt ytligt.

En bra riktlinje är att vattna ungefär var 5:e dag om det har varit fint väder under hela perioden.

Regelbunden klippning är viktigt för slutresultatet

Det som tar mest tid för folk är normalt sett att klippa gräsmattan. Tråkigt nog så har det också väldigt stor påverkan på hur gräsmattan både mår och ser ut. Har man pengar så kan man lösa det genom att köpa sig en robotgräsklippare. Att hela tiden låta gräsmattan klippas gör att näring alltid finns till hand för rötterna att plocka upp.

För dig som klipper för hand och inte vill klippa allt för ofta är det viktigast att se till att det åtminstone är regelbundet. Det kommer inte bli lika fint som en gräsmatta som klipps två gånger i veckan men den kommer åtminstone må bra.

Det här inlägget postades i Guider. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *