Små och stora investeringar som kan höja värdet på hemmet  

Inför försäljning eller bara för att – det finns olika skäl till att försöka höja värdet på sin bostad. Det kan också vara tvärtom – en efterlängtad förändring, så som ett nytt kök, ger automatiskt en värdeökning. För den som aktivt letar efter åtgärder, hemmafix och investeringar som kan öka bostadens värde följer här några tips.  

 Ge bostaden ett starkt första intryck  

Trasiga tapeter, glipor i laminatgolvet och lister som saknas är sådant som kanske inte gör någon markant skillnad för en bostads värde men desto mer för helheten. Detta är särskilt viktigt för den som vill öka värdet inför en försäljning, där bostaden är genomgående fräsch men har fått sig en och annan skavank med tiden.  

 För en köpare är det första intrycket viktigt och det kan i slutändan vara bidragande orsak till hur en eventuell budgivning slutar. Att åtgärda små saker, så som att lägga ett nytt golv eller måla om ett par väggar är dessutom inte speciellt dyrt.  

 Hemmets hjärta – köket  

Många tycker att köket är hemmets viktigaste rum och visst ligger det ganska mycket i det. Att byta kök är en stor investering som garanterat kommer ge bostaden en värdeökning men det går även att göra mycket med ett befintligt kök som är i relativt gott skick.  

 Det är dessutom onödigt att riva ut ett funktionsdugligt kök – det kan vara minst lika effektivt att ge det ett lyft genom en budgetrenovering. Har till exempel färgen på köksluckorna börjar flagna kan det vara värt att måla om dom. För ytterligare en förändring är ett hett tips att byta handtagen. Kanske är det värt att investera i nya bänkskickor, en ny fräsch blandare, nytt stänkskydd bakom diskbänken och andra små, men viktiga detaljer?  

 Uppvärmning  

Vad en bostad har för uppvärmning är också något som påverkar värdet. Detta gäller såklart främst för villor, då det är svårt att påverka i en lägenhet. Men en villa med oljepanna, direktverkande el, elpanna, vedpanna eller annat ”omodernt” är inte så attraktivt idag. Finns möjlighet att ansluta bostaden till fjärrvärme är det ett bra alternativ, annars finns många fördelar med till exempel bergvärme och jordvärme.  

 Producera egen en med solceller  

En annan stor investering som ger en värdeökning är att installera solceller. På så vis går det att producera egen el – något som i längden är bra för både miljön och ekonomin. För att installera solceller finns dock flera saker som är bra att tänka på – till exempel att ta in offerter från olika leverantörer samt att ta reda på vilka olika regler som finns.     

Det här inlägget postades i Bloggande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *