Bästa boosten stavas te

Vad du än sysslar med eller pysslar med så är hela framgången beroende av dagsformen och hur mycket du orkar för tillfället. Vila är det självklara svaret för att man skall orka mer. Men sättet hur du vilar påverkar resultatet av den kommande ansträngningen. Många skulle säga att inget ger en sådan positiv inspiration och vila som att sitta i lugn och ro njuta av en kopp gott te. Lika många håller med. Talar du med engelsmän så håller sannolikt alla med. Inte för att alla är finsmakare men för att just engelsmän har en månghundraårig tradition av att dricka te i både tid och otid. 

Kärlek med konsekvenser.

När den portugisiska prinsessan Katarina av Bragaca gifte sig med Skottlands och Englands kung Karl den 2:e för sådär 368 år sedan tog hon med sig en låda te hemifrån. Det skulle hon inte ha gjort. Det tjusiga hovfolket; Hovdamer och Kammarherrar som stod kungaparet nära följde upp och började dricka te som aldrig förr. Det var ju kungligt fint gunås och sådana som stod det finaste hovfolket nära  hängde på och sådana som i sin tur kände folk som jobbade på slottet hakade också på trenden och drack så mycket te de orkade – och hade råd med. För dyrt var det på den tiden men det var ju bevars kungligt fint att dricka te. 

Näringslivet griper in.

Tack vare att entreprenörer i form av sjöfarande djärva engelska handelsmän drog till Kina och köpte mer spreds den kultiverade och goda dryckesvanan över Europa och övriga kontinenter. Produktutvecklingen drog igång och man kunde erbjuda te i olika smaker och färger och med olika egenskaper. Historiskt hade drycken sedan länge och det främst i Asien haft rykte om sig  att vara en medicinsk produkt med läkande egenskaper. 

Engelska tehus förädlar och förfinar. 

Produktutveckling är grunden för all framgång och en skicklig tesommelier kunde redan för hundratals år sedan erbjuda teälskare mängder av förädlade variationer av den uppskattade drycken. Afternoon Tea på en engelsk tesalong är fortfarande en njutning som alla som har  möjlighet bör unna sig. Teprovning är numera nästan populärare än vinprovning och ett bra sätt att botanisera bland sorter, smaker och dofter. Och fortfarande gäller att ju högre kvalitet, bättre förädling, och noggrannare urval desto godare te och skönare avkoppling.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *