Blogga på portal

En var sin egen författare.

Hur man blir en bra bloggare eller ännu hellre framgångsrik influencer som det numera heter åtminstone hos en del bloggare-förmedlingar är en fråga, som sysselsätter många som känner sig kallade. Låt oss för en stund bortse från det allvarliga läget i branschen med tunga förluster hos influencer-agenturena, dålig utbetalning till skribenterna och kända bloggares brott mot marknadsföringslagen. Resumé-rapporter om mätningar som visar att reklamköparna missbedömt digitala kanalernas värde bidrar till lite av uppförsbacke,  för folk som vill leva av att skriva kommersiellt.  För kommersiell påverkan är vad det handlar om och du måste antingen ha en egen professionell reklambyrå för att få in pengar från sponsorer för ditt skrivande eller anlita en Influencer Marketing Agency.

Om du inte från början är en begåvad författare

I stil med Camilla Läckberg eller Leif GW Persson. Men då spelar du i en helt annan  vision och sätter prislappen själv utan agenter och mellanhänder. Då ringer du upp Rolex och säger att om dom inte swischar  hundratusen spänn och skickar en gratisklocka så skriver du in att hjälten i din nya TV-serie alltid han en Omega på armen. Det kallas produktplacering men är ju egentligen samma teknik – och resultat som vid Influencer Marketing – inte sant? Jag påstår inte att de nämnda författarna gör så men jag garanterar att filmens producent alltid gör det -eller möjligen lite mer raffinerat. 

Såhär säljer bloggare-förmedlingen in dig.

När de skall få in pengar från annonsörerna lockar förmedlingen med att du har många läsare och att de allra flesta läsarna litar på dig när du rekommenderar en vara eller tjänst.Bloggaren d.v.s. du kommer att väva in annonsörens budskap på ett naturligt sätt i läsarens vardag när de är ute på sociala medier. Och att annonsören kan vara lugn och veta att dina  läsare är positiva till bloggarens idéer och förslag.

En kyss, en kyss ! -vad är han?

-Vårt stumma bifall på en lika stum begäran!

-ropar romanfiguren Cyrano de Bergerac  i komedin som bär hans namn.

Nu säljer man in begreppet Buzz Marketing. Mun mot mun metoden hette det för. Buzz Marketing är samma sak och det förväntas att ditt skrivande i bloggosfären skall spridas också mun mot mun. I den bästa av världar kan det fenomenet inträffa att du själv blir tipsad av en bekant om något viktigt som du själv hittat på. Då vet du att du lyckats som bloggare.

Språktorka.

Buzz Marketing. Influencer Agency.  Är det inte något lite smålöjligt över alla dessa anglifieringar och nyamerikanska uttrycken? Bloggare används tydligen inte längre. Youtubers och instagrammare tycks ryka i samma veva.  Är man inte kompetent att uttrycka sig på Svenska språket bör åtminstone branschfolk som påstår sig vilja påverka människor med just språket som verktyg, fundera på hur den egna bildningsnivån uppfattas eller rentav ligger i fatet för trovärdigheten. 

Brunett-Bettans Biljoner

Kan man bli rik på bloggande? -ja naturligtvis om man är begåvad, skicklig, sparsam och naturligt slug i affärer. Jag har hört talas om sådana som börjat blogga med två tomma händer i tonåren och nu har egna finansbolag. Hur lyckas man? Ja första förutsättningen är sannolikt att du har ett starkt intresse för det som du vill skriva om. Det är alltid intresset som avslöjar din begåvning.  Den som inte gillar gymnastik och idrott blir aldrig en bra cirkusakrobat.  Den som har svårt för huvudräkning bör undvika kamrersyrket. Å andra sidan räcker det inte att den som vill bli kirurg går och köper en vass kniv och nål och tråd. Förutom intresset är det övning och åter övning som gäller.

Lycka till!

Det här inlägget postades i Bloggande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *